Twardość wody
Twardość wody
Hej,
Od uruchomienia akwarium minął już tydzień. W środę dodałem do akwarium 1 ampułkę ProDibio BioDigest, 2 ampułki ProDibio StopAmmo i pierwszą dawkę 30 ml Microbe-Lift Special Blend. Natomiast na testach paskowych JBL 6in1 wychodzi bardzo wysoka twardość wody. Mam czekać i dać w czwartek kolejną dawkę 10ml Microbe-Lift Special Blend, czy raczej kupić PH/KH Minus i obniżyć twardość wody? Nie wiem jak to wszystko wpłynie na roślinki w akwo. Dodatkowo na korzeniu pojawiła się mgiełka, ale to już wiem, że to po prostu minie. Poradźcie proszę.
Od uruchomienia akwarium minął już tydzień. W środę dodałem do akwarium 1 ampułkę ProDibio BioDigest, 2 ampułki ProDibio StopAmmo i pierwszą dawkę 30 ml Microbe-Lift Special Blend. Natomiast na testach paskowych JBL 6in1 wychodzi bardzo wysoka twardość wody. Mam czekać i dać w czwartek kolejną dawkę 10ml Microbe-Lift Special Blend, czy raczej kupić PH/KH Minus i obniżyć twardość wody? Nie wiem jak to wszystko wpłynie na roślinki w akwo. Dodatkowo na korzeniu pojawiła się mgiełka, ale to już wiem, że to po prostu minie. Poradźcie proszę.
Pozdrawiam,
Piotr
Piotr
- Bastet
- Członek GSA
- Imię: Agnieszka
- Kontakt:
Re: Twardość wody
Po pierwsze: ile to jest "bardzo wysoka twardość" wody? No i do jakiego poziomu chcesz zejść?
Bakterie nie obniżą twardości wody. Preparatom typu "pH/GH/KH minus" jakoś nie dowierzam. Najlepszym sposobem jest dolewanie przy podmiankach wody zmiękczonej (RO - z filtra odwróconej osmozy, destylowanej lub przynajmniej przepuszczonej przez filtr dzbankowy typu Brita, Dafi itp.).
Bakterie nie obniżą twardości wody. Preparatom typu "pH/GH/KH minus" jakoś nie dowierzam. Najlepszym sposobem jest dolewanie przy podmiankach wody zmiękczonej (RO - z filtra odwróconej osmozy, destylowanej lub przynajmniej przepuszczonej przez filtr dzbankowy typu Brita, Dafi itp.).
Wiem teraz, że kolejne testy będą kropelkowe, a nie paskowe... W teście JBL 6in1 - w pomiarze GH wszystkie 4 pola mam różowe, więc na pewno mam Tww powyżej 21, ale jak wysoki tego nie wiem. Na pewno w akwarium będę miał kiryski sterbai, gupiki pawie oczko oraz molinezje ostrouste. Myślałem, aby osiągnąć Tww wg paska JBL powyżej 7.... Co ty na to?

Pozdrawiam,
Piotr
Piotr
-
- Członek GSA
- Imię: Michał
po pierwsze testy paskowe są niedokładne, stosowanie bakterii nie wpłynie na twardość jak pisała już Baset o sposobach obniżenia twardości też. Musisz sprawdzić jaką masz twardość w kranie i czy nie masz w akwarium podłoża, kamienie które mogą podnosić twardości i ph. Wartość ph i kh jest ściśle z sobą powiązana. W dużym uproszczeniu im bardziej obniżysz kh a co za tym idzie gh to będzie ci łatwiej obniżyć ph. zmniejszasz zdolność buforowania wody czyli powrót do poprzedniej wartości. Tak jak już pisałem musisz poznać parametry w kranie i zastanowić się jakie chcesz mieć w akwarium. Pamiętaj że wszelkie korekcje parametrów wody przeprowadzamy podczas podmian a nie w akwarium. Preparaty kh/ph minus działają tylko że bezpieczniej jest obniżać twardość za pomocą wody RO i wtedy zakwaszać niż zbijać z kranówy.
Gliwice widzę, jaka dzielnica? W Gliwicach woda jest dość twarda więc tww powyżej 21 jest jak najbardziej prawdopodobne.
Pozdrawiam,
Emi
Emi
Sikornik
Zrobiłem we wtorek podmianę wody. Dodałem jednorazowo, tylko teraz, 25l wody demineralizowanej i czekam na efekty 

Pozdrawiam,
Piotr
Piotr
Jak Tobie dalej mało spadku to zapraszam z wiaderkiem dam ci RODI masz na TDS 000:)
pośpiech w akwarystyce wskazany tylko przy zbieraniu wody z podłogi:-)